GOP-2.1.3-11-2011-0015

Eszközbeszerzés a mórahalmi PACAPIME Kft. technológia fejlesztésének keretében.
Kedvezményezett neve és elérhetősége:

Pacapime Kft.
6782 Mórahalom, Papírgyári út 4.
Telefon: +36-62/580-581
Email : pacapime@pacapime.eu

Közremuködő Szervezet neve és elérhetősége:

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. 1139 Budapest, Váci út 83.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
http://www.nfu.hu
A Közremuködő Szervezet honlapjára: MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
http://www.magzrt.hu

A projekt rövid bemutatása:

A Pacapime Kft. GOP-2.1.3-11-2011-0015 pályázati azonosítószámmal ellátott eszközbeszerzést célzó projektje 2011. április 26-án vette kezdetét, a projekt megvalósításának helyszíne a társaság Mórahalom, Papírgyári út 4. szám alatti székhelyén. A vállalkozás 2007 december 8-án alakult meg, tevékenysége a Papír csomagolóeszközök gyártása. A társaság megalakulása óta folyamatosan és tervszerűen fejleszti mórahalmi tevékenységét, ebbe a nagyszabású fejlesztési folyamatba illeszkedik a jelen pályázat kapcsán érintett beruházás is, amely alapvetően az ún. korrugátor technológiára épül. A projekt elszámolható összköltsége nettó 1 409 705 122 Ft, az igényelt támogatása összege nettó 190 703 499 Ft, amely 13,5279 %-os támogatás mértéket eredményez. A projekt kapcsán a Pacapime Kft. 15 új munkahely megteremtését vállalta a megvalósítási időszak első 12 hónapja során.

 
Csúcstechnológiás hullámkarton

Cégünk, a Pacapime Kft. Magyaroszágon, Csongrád megyében, Mórahalom városában található a szerb és a román határ közelében.
Az alapkő letételére a beruházásunk első szakaszában 2007-ben került sor.
Cégünk azóta is sikeresen fejlődik és bővül.
A három generáció óta családi tulajdonban lévő vállalkozásunk nemrég (2011-ben) egy új, jelentős beruházás megkezdése mellett döntött, mely egy sikeres jövő megfelelő alapja lesz.
Ez a döntés hozzávetőlegesen €15 millió befektetését jelenti.
A termelési terület immár 15.000m2-rel nőtt, beszerelésre került egy teljesen automata szállító rendszer műanyag szalagokkal és automata adagolóval.
A hulladékpapír továbbítására szolgáló mechanikus szállítórendszer is kibővült egy UNTHA zúzóval, melyet a belga NWP szerelt be.
A legfontosabb döntés azonban az volt, hogy karton átalakító üzemből egy teljesen integrált hullámkarton gyártó üzemmé váljunk. Ezért Magyarországon első és egyetlen független cégként kibővítettük a gépparkunkat egy igen modern BHS hullámkartongyártó géppel, egy ragasztó konyhával, valamint egy LOOS gőzkazánnal.
Ezzel az újonnan vásárolt BHS hullámkarton gyártó géppel, mely a magyar piacon a legmodernebb és a legújabb technológiával felszerelt gépnek számít, a Pacapime Kft. a magyar piacon eddig megszerzett ismeretének köszönhetoen képes lesz maximálisan kiszolgálni a már létező, illetve új piaci szegmensek teljes körű hullámkarton igényét mind az élelmiszer-, mind az egyéb ipari kartonok tekintetében is.
A mai emelkedő alapanyagárak és magas energia árak mellett, az új hullámosítónak köszönhetően a Pacapime Kft. képes lesz könnyű grammsúlyú papírokból jó minoségű kartont gyártani, mely környezetbarát módon feldolgozható, könnyű szállítást tesz lehetővé és nem utolsó sorban kiváló csomagolóanyag alacsony áron.
Ezt a modern technológiát kihasználva képesek leszünk prémium minoségű, öt rétegű kartonokat gyártani, melyek kiválóan alkalmasak magyar termékek csomagolásra exportra történő szállítás esetén is. A MAG Zrt.-nek köszönhetően lehetőségünk nyílt egy támogatás (GOP-2011-2.1.3) megpályázására.

A pályázat a teljes beruházásunkból (hozzávetolegesen €5.100.000)
190.703.499 forinttal segítette a projekt megvalósulását.
Ezt a támogatást nagyon nagyra becsüli cégünk.

GOP-1.3.1-11/A-2011-0053

Könnyűsúlyú papírok korrugátoron való feldolgozási folyamatának javítása

Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pacapime Kft.
6782 Mórahalom, Papírgyári út 4.
Telefon: +36-62/580-581
Email: pacapime@pacapime.eu

Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége:

MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. 1139 Budapest, Váci út 83.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
http://www.nfu.hu
MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
http://www.magzrt.hu

A projekt rövid bemutatása

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében a “Vállalatok komplex technológiai innovációja” c. Pályázaton (GOP-1.3.1-11/A-2011-0053) a Pacapime Kft. 187,9 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat a könnyűsúlyú papírok korrugátoron való feldolgozási folyamatának, gyártástechnológiájának kifejlesztésére vonatkozik.
A projekt összköltsége 430 millió Ft.
A pályázat keretében a társaság mórahalmi telephelyén megvalósuló fejlesztés célja egy új termékhez kapcsolódó gyártástechnológia kialakítása.
A fejlesztés szorosan csatlakozik az utóbbi évek beruházásaihoz.
A cél, hogy a jelenleg használt technológiák révén megszerzett piaci pozícióját megszilárdítsa a vállalkozás az új fejlesztések révén.
A nemzetközi trend egyértelműen a könnyűsúlyú papírok felhasználása felé tolódik, egyrészt mivel ez egy jóval környezetbarátabb megoldás, másrészt jelentős árelőnnyel bír a hagyományos eljárásokhoz képest.
A jelen pályázat megvalósításának eredményeként, egy négy területen is újdonságokat tartalmazó korrugátor technológia jön létre.
Az egyik újdonság a ragasztási folyamat korábbi nyomóhengereit, a rezgések elkerülésének érdekében, nyomó szíj rendszerre cseréljük.
A második lépésben a hullám profilok optimalizálása történik meg annak érdekében, hogy a papírok a lehető legellenállóbbak legyenek.
A könnyűsúlyú papírok gyártási folyamata igen hőérzékeny ezért a korábbi vastag öntöttvas lapok helyett új, vékony, periférikusan fűtött forró lapokat fejlesztünk ki.

A korrugátor negyedik újdonságot hordozó része a gőz és kondenzációs rendszer, melynek fő innovációs tartalmát az alacsony nyomásbeállítások melletti rugalmas nyomásszabályozás jelenti.

GOP-2.1.2/D-2008-2009

– A Pacapime Kft. kartonpapír-csomagoló gyárának eszközbeszerzése és a gyár infrastruktúrájának kiépítése a Homokhát Térségi Agrár-Ipari Parkban.

Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pacapime Kft.
6782 Mórahalom, Papírgyári út 4.
Telefon: +36-62/580-581
Email : pacapime@pacapime.eu

A projekt rövid bemutatása:

A GOP-2.1.2/D-2008-0009 azonosító számú projekt keretében a Pacapime Kft. több, mint 400 millió forint európai uniós támogatáshoz jutott, amely a Mórahalmon beindítani kívánt magyarországi üzem beruházási költségeinek csaknem egynegyedét fedezte. A támogatási összegből hét, a legmodernebb technológiai jellemzőkkel bíró berendezés került megvásárlásra, valamint az üzem infrastruktúrájának egy részét is ebből az összegből építették is. A több, mint 8000 m²-es üzemcsarnokban 2009 februárja óta folyik a termelés, aminek kapcsán további fejlesztések és bővítések is kilátásban vannak.

Projektidőszak: 2008. március 3. – 2010. december 31.

A projekt az Euróapi Unió támogatásával az európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszirozásával valósul meg.

  

2009 elején a Pacapime gyárépítésbe kezdett Magyarországon, azzal a céllal, hogy a kelet-európai piacra összpontosítson, különös tekintettel az élelmiszer-ágazat hullámkarton csomagolására. A cél elsősorban Magyarország, de áthúzódik a szomszédos országokba Szerbiába és Romániába is.

Az energiaellátás magas feszültségű és alacsony feszültségű állomáson keresztül történik. A Pacapime különösen odafigyel a környezetre. Ennek következtében, egy szennyvíztisztító telepet helyeztünk üzembe és “zöld festékre” váltottunk. Minden papírhulladékot egy bálázó dolgoz fel. Ezeket a bálákat egy erre szakosodott cég gyűjti össze és hasznosítja újra.

Cégünknek van egy rotációs vágógépe, mely akár 4 színben is tud nyomtatni.
Ezen kívül van még egy inline rotációs gép, amely lehetővé tesz akár 3 színű nyomtatást is.
Minden nyomdafestéket egy modern adagoló berendezés állít elő.

2010 decemberében egy síkágyas kimetsző-gép is beüzemelésre kerül.

Egy automata pántoló gép került a gyártósor végére.

A jövő ígéretes a Pacapime Kft. számára.
Jelenleg az épületek bővítése folyik, a számos új gép telepítéséhez.

Industrial Park Mórahalom
H-6782 Mórahalom, Papírgyári út 4.
(62) 580 581
hr@pacapime.hu
www.pacapime.hu